Tento článek si klade za cíl podat vysvětlení k jednotlivým typům a specializacím zařízení SIRMAN, tak aby jeho potenciální uživatel měl, co možná nejlepší představu o tom jaký model je pro jeho provoz nejvhodnější. Jako je tomu například u nářezových strojů v podobě řemínkového a šnekového pohonu.
Gravitační nářezové stroje mají uložení pojezdového stolu našikmo s úhlem nože 25°. Jsou jedny s nejčastějších typů, které jsou umísťovány do všech druhů zařízení veřejného stravování. Pojezdový stůl s uložením na šikmo usnadňuje obsluze dostatečné umístění krájené suroviny ke krájecímu noži. Sirman nabízí gravitační nářezové stroje v modelových řadách: TOPAZ, MIRRA, CANOVA, PALLADIO, GALILEO, ovládání Automec a Automatica a s řemínkovým nebo INGR šnekovým pohonem. |
Vertikální nářezové stroje jsou svou charakteristikou stejné jako gravitační modelová řada. Zásadním rozdílem je vertikální uložení nerezového nože. Nejčastěji je možné se setkat s vertikálními nářezovými stroji v menších obchodech, kde jsou v obsluze zastoupeny především ženy. Vertikální koncept nářezových stroje ulehčuje obsluze nakládání velkých kusů krájené suroviny na pojezdový stůl. Není ovšem vyjímkou, kdy do stejného provozu je pořizován gravitační nážezový stroj. Velkou předností vertikálních nářezových strojů je speciální konstrukce pojezdového stolu včetně upevňovacího ramene, které umožňuje upevnění velkých kusů masa a uzenin a pohodlné a přesné krájení na plátky. Takovými nářezovými stroji je například modely LEONARDO, MANTEGNA a TIZIANO v provedení BS a VCS. |
Přítlačné rameno BS pojezdového stolu vertikálních nářezových stolů je konstruováno speciálně pro upevnění velkých kusů masa. Dva klouby umožňují variabilní manipulaci s ramenem typu BS a aretační mechanismus umožňuje dokonalé upevnění krájené suroviny, jehož výsledkem je perfektní nakrájené plátky. Speciálním ramenem typu BS jsou vybaveny vertikální nářezové stroje MANTEGNA, TIZIANO a LEONARDO.
|
Pojezdové stoly VCO a VCS Typ VCO pojezdového stolu vertikálních nářezových stolů je konstruován s jednoduchou pojezdovou základnou a s umístěním krájené suroviny podobně jako na standardním pojezdovém stole. Specifikací je zvýšená přední a zadní část pojezdového stolu usnadňující krájení syrového masa. Typ VCS pojezdového stolu vertikálních nářezových stolů je konstruován s dvojitou mobilní pojezdovou základnou umožňující posun krájené suroviny na pojezdové vrchní části pojezdového stolu. Specifikací je zvýšená přední a zadní část pojezdového stolu usnadňující krájení syrového masa a houževnatých surovin. |
Většina nářezových strojů je do provozů dodáváná s řemínkovým pohonem. Nářezové stroje jsou vybaveny: Dalším důležitým a neopomenutelným bodem je jednoznačně příznivější cena nářezových strojů s řemínkovým pohonem oproti šnekovému pohonu. Označení INGR u nářezových strojů Sirman označuje šnekový pohon nerezového krájecího nože. Jako přednosti lze uvést dlouhodobou životnost, bezporuchovost a zajištění kontinuálního výkonu. Negativními prvky je poměrně vysoká pořizovací cena nářezových strojů se šnekovým pohonem a nepoměrně vyšší případné servisní náklady při opravě šnekového pohonu z hlediska ceny náhradních dílů a potřebné doby práce servisního technika. Pokud se rozhodujete, s jakým pohonem nářezový stroj pořídit a nemáte specifické požadavky na šnekový pohon, rozhodně neuděláte špatně, pokud si pořídíte nářezový stroj s řemínkovým pohonem.
|
Ovládání nářezových strojů Automec a Automatica Nářezové stroje s označením Automec jsou vybaveny speciálním řezným stolem NETTUNO, který umožňuje dokonalé uchycení uzenin, sýrů, zeleniny a syrového masa. Modely s označením Automec jsou vybaveny automatickým pojezdem, který umožňuje automatické krájení upevněné suroviny bez nutnosti manuálního posuvu pojezdového stolu obsluhou. Nářezový stroj, tak automaticky krájí bez nutnosti zásahu obsluhy v průběhu krájení. Takto je vybavena modelová řada nářezových strojů PALLADIO AUTOMEC. Nářezové stroje s označením Automatica jsou vybaveny speciálním řezným stolem NETTUNO, který umožňuje dokonalé uchycení uzenin, sýrů, zeleniny a syrového masa. Modely Automatica jsou vybaveny speciálním ovládacím panelem pro regulaci tří úrovní velikosti průměru krájené uzeniny nebo sýra a tří rychlostí pojezdu pojezdového stolu. Další volbou je počet plátků, po jejichž nakrájení, se nářezový stroj automaticky zastaví. Takto je vybavena modelová řada nářezových strojů PALLADIO a GALILEO. |
Řezným stolem NETTUNO jsou vybaveny modely PALLADIO a GALILEO ve variantě Automec a Automatica. Speciální konstrukce umožňuje perfektní upevnění krájené suroviny na řezném stole, ať už se jedná o uzeninu nebo o sýr. V případě, že obsluha nechce využít konstrukce NETTUNO, je možné upevňující prvky jednoduše demontovat a pojezdový stůl použít běžným způsobem. |
Nářezové stroje s označením TOP mají speciální vybavení spočívající s rozdílným použitým materiálem při výrobě vybraných komponent. Modely TOP jsou vybaveny:
|
Nářezové stroje s označením TOP mají speciální vybavení spočívající s rozdílným použitým materiálem při výrobě vybraných komponent.
|
Nerezový nůž s rovným ostřím je standardně montován do všech nářezových strojů. Nerezový nůž je určen pro běžné krájení:
Obvykle je průměr nože udáván přímo v typovém označení nářezového stroje. |
Nerezový nůž s teflonovým povrchem a rovným ostřím je do nářezových strojů montován nejčastěji na objednávku za příplatek nebo je možné jeho dodatečné dokoupení a instalování do nářezového stroje dodatečně. Montáž teflonového nože může provést obsluha, která byla řádně proškolena k používání zařízení a o zadách BOZP, pro používání zařízení s rizikem poranění v důsledku ostrého nože. Teflonový nůže lze použít univerzálně podobně jako nůž nerezový s hladkým ostřím. Navíc je ideální pro krájení všech druhů tvrdých a poloměkkých sýrů, které je třeba předem dostatečně předchladit. |
Nerezový nůž se zubatým ostřím je primárně určen pro krájení chleba, sýra a mraženého masa (-2°C). Standardně je nůž dodáván s nářezovým strojem MIRRA 250 C STAC. CE. Na objednávku je možné nůž dodat samostatně, či inslatovat přímo do nářezového stroje při jeho výrobě.
|
Složení mlecí hlavy mlýnků SIRMAN ENTERPRISE: 1x šajba + 1x nůž 1/2 UNGER: 1x ledvinka + 1x nůž + 1x šajba UNGER: 1x ledvinka + 1x nůž + 1x šajba + 1x nůž + 1x šajba |
Všechny modely mlýnku na maso značky Sirman jsou vybaveny šnekovým pohonem mlecího šneku. Tato technologie zajišťuje bezporuchový chod mlýnků a kontinuální výkon v průběhu mletí. |
Mlýnky na maso jsou standardně vybaveny jednou šajbou a jedním nožem. Modely TC 12 - TC 22: jsou standardně vybaveny šajbou 4,5 mm. Jako příslušenství je možné k mlýnkům doobjednat: |
Modely ICE s chlazenou mlecí hlavou. Vybrané modely mlýnků na maso je možné objednat s chlazenou mlecí hlavou a podávacím hrdlem, které umožňují chlazení masa v průběhu mletí. Systém ICE je dostupný u modelové řady: BARCELLONA TC a NEVADA TC. |
Provedení STONEHENGE a STONEHENGE Plus Speciální úprava STONEHENGE a STONEHENGE PLUS je učena pro následující řady nářezových strojů: |